Автор: С. Л. Кантан, sputniknews.in Следвайте Гласове в ТелеграмСлед пет разтърсващи седмици на война

...
Автор: С. Л. Кантан, sputniknews.in Следвайте Гласове в ТелеграмСлед пет разтърсващи седмици на война
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас разголи САЩ като една умираща империя, Pax Americana е към своя край

Автор: С. Л. Кантан, sputniknews.in Следвайте " Гласове " в Телеграм

След пет разтърсващи седмици на война в Газа безпомощният свят следи невиждана филантропична рецесия и рисков геополитически хазарт, разиграващи се в действително време. Повече от два милиона души, заклещени в един от най-населените региони в света, са безмилостно бомбардирани всеки ден. 14 000 цивилни са избити, от които 75% са дами и деца. Зад това прозира явно етническо пречистване – втора Накба, която палестинците претърпяват след основаването на Израел през 1948 година.

Вместо да посредничат за спокойно споразумяване на връзките Израел-Палестина, Съединени американски щати употребяват военните и дипломатическите си мускули, с цел да реализиран пирова победа против народ, затворен във в действителност концентрационен лагер. Може би този спор дава на Байдън мотив тихомълком да захвърли Украйна в изгубената прокси война против Русия. Геополитическата цена за Съединени американски щати обаче ще бъде колосална – ще затънат в Близкия Изток за години напред и ще се изправят пред едно по-мощно и решително трио – Русия, Иран и Китай. 2023-та може да се окаже и годината, в която Американската империя ще загуби своята „ мека мощ “ и уважението на държавите-клиенти. Геополитическата тактика на Индия би трябвало да бъде калибрирана по този начин, че да подхожда на бъдещето, несъмнено от края на Западното владичество над света.

Дете гледа как възрастните събират вещи от отломките на развалена постройка след ударите по Рафах в южната част на Ивицата Газа

Светът е на страната на Газа

В ехокамерата на Вашингтон Съединени американски щати са най-великата страна, а интернационалната общественост е формирана от послушни васали. Реалността обаче е напълно друга.

В Организация на обединените нации 120 страни гласоподава за резолюция, призоваваща за неотложно преустановяване на огъня в Газа. Миналата седмица сходен брой страни, в това число Индия, също осъдиха противозаконните израелски селища в палестинските земи и в сирийските Голански възвишения. От друга страна, единствено шепа страни поддържат Съединени американски щати и Израел – някои от тях са американски колонии като Палау и Маршаловите острови. Няколко страни като Боливия, Колумбия и Чили изгониха посланиците на Израел, а някои от тях въобще прекъснаха дипломатическите си връзки с Израел. От друга страна, реакциите на множеството арабски страни са в по-голямата си част жалки. Дори „ изключителната “ среща на Организацията на ислямската конференция (ОИК) докара до строги приказки, само че не и до забележими дейности, като да вземем за пример петролно ембарго. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че „ Газа се трансформира в гробище за деца “. „ Колективното наказване на Израел над палестинските цивилни жители е военно закононарушение “, съобщи ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида. Дори „ Хюман Райтс Уоч “, западна неправителствена организация на дълбоката страна, декларира, че израелските набези против лечебни заведения „ би трябвало да се проверяват като военни закононарушения “.

Ранени в болничното заведение Шифа в Газа

Руският делегат в Организация на обединените нации се базира на интернационалните закони и уточни, че палестинците имат право да се борят против окупацията си. Следователно изказванията на Израел за самоотбрана са Оруелски новоговор. Китай също отхвърли да осъди Хамас, като в същото време уточни историческата неправда, с която са се сблъскали палестинците.
(Бележка по отношение на историческата позиция на Индия във връзка с Палестина: Индия е първата неарабска страна, която поддържа палестинската държавност; и Индия е първата неарабска страна, която признава ООП за единствен представител на палестинците.)

В целия свят се организират всеобщи и мирни митинги против „ геноцида “ в Газа. От Лос Анджелис до Лондон, от Чикаго до Кайро, от Берлин до Бангалор и от Мадрид до Малайзия милиони хора маршируват за мир – най-голямата готовност след митингите против войната в Ирак през 2003 година.

Хора се събират по време на митинг в символ на взаимност с палестинците пред американско-турската военновъздушна база Инджирлик в Адана, Южна Турция, неделя, 5 ноември 2023

В неотдавнашно изследване на „ Ройтерс “/IPSOS 68% от американците обявиха, че би трябвало да има преустановяване на огъня и Израел би трябвало да договаря с палестинците. (Интересно е, че 0% от американските политици биха споделили обществено същото).
Американските дипломати в Близкия Изток изпращат тревожни телеграми до екипа на Байдън с послания от рода на:

„ Военната акция на Израел води до това, че Съединени американски щати губят арабската общност за цяло потомство. “
„ Ние [САЩ] губим тежко на бойното поле на посланията. Подкрепата на Съединени американски щати за Израел се преглежда като морална виновност за военни закононарушения. “
„ Жестокостта и пренебрежението на президента Байдън към палестинците надминават всички предходни президенти на Съединени американски щати. “

Дори европейските политици откриват, че имат гръбнак. Заместник-министър ръководителят на Белгия имаше да каже следното: „ Време е за наказания против Израел. Дъждът от бомби е нечовечен. “ Испанският министър на обществените права Йоне Белара упрекна Израел, че прави „ жив геноцид “ и прикани за правосъдно гонене на Нетаняху в Международния углавен съд. След като посети Израел и даже се опита да забрани про-палестинските митинги, френският президент Макрон промени мнението си и прикани за преустановяване на огъня, като добави: „ Невъзможно е да разбираем, че желаеме да се борим против тероризма, като убиваме почтени хора.

Хора събират движимости от развалена постройка след израелска бомбардировка на Рафах в южната част на Ивицата Газа, 11 ноември 2023

Израелският историк и откривател на холокоста Омер Бартов признава в публикация за „ Ню Йорк Таймс “, че дейностите на Израел в Газа съставляват военни закононарушения, етническо пречистване и закононарушения против човечеството.
Сърцераздирателна рецесия

По отношение на това дали протичащото се е геноцид или не, имайте поради, че Съединени американски щати оповестиха „ съветски геноцид в Буча “, Украйна, където бяха убити към 100 цивилни жители. Съпоставете това с Газа, където от началото на спора всеки ден са убивани над 100 деца. Къде е сравнението?  (Нещо повече, специалисти като Скот Ритер безапелационно настояват, че цивилните в Буча са били убити от украинските военни.)

Освен това, къде е страхливият и аморален Международен углавен съд (МНС), който с такава ненаситност упрекна съветския президент Путин? Между другото, външният министър на Южна Африка Наледи Пандор намерено приканва МНС да арестува израелския министър-председател  Нетаняху за военни закононарушения.

Снимките и видеоклиповете, които идват от Газа, са просто сърцераздирателни. Цивилните нямат никаква опция за отдих. Домовете им са бомбардирани, местят се в домовете на роднините си и отново са бомбардирани. Когато пострадат и бъдат взети с кола за спешна помощ или отидат в болница, са бомбардирани. Когато децата отидат на учебно заведение, са бомбардирани.

Ивицата Газа

Половината от домовете в Газа – най-големият затвор под намерено небе в света – са разрушени или развалени от израелски ракети. Повече от 200 000 души са избягали от северната част на Газа, а 700 000 деца са били разселени и превърнати в бежанци. Израел е спрял доставките на гориво, храна, електричество и вода за Газа. Новородени бебета в кувьози умират заради липса на електричество. А беззащитен Египет, който има обща граница с Газа, не е в положение да достави филантропична помощ. По същия метод, други мюсюлмански страни биха могли да изпратят храни и медикаменти на Газа с лодки и кораби, само че не са го създали.

Доброволци благодарят на Бога, откакто камионите с филантропична помощ за Ивицата Газа минават през контролно-пропускателния пункт Рафах

Потискащо е, че светът следи пасивно тази покруса. Спомнете си по какъв начин Съединени американски щати и НАТО бомбардираха Либия, до момента в който я върнаха в каменната епоха, единствено след седмица на митинги, в които от власите бе употребявано принуждение, а Западът цинично употребява, с цел да съобщи, че Кадафи „ убива народа си “. Двойните стандарти на Запада са ужасяващи.

Двойните стандарти и цинизмът на Запада

Всичко в геополитиката на Запада се основава на двойни стандарти и двуличие. Те основават нови изречения и логичност на момента, с цел да оправдаят или демонизират всяко нещо. Американските водачи приказват до безспир за „ интернационален ред, учреден на правила “, само че никой не е виждал тези правила! Правилото просто е, че Америка постоянно е права и постоянно би трябвало да побеждава.

Миналата година Хилари Клинтън написа в туитър: „ Ако съветското управление избира да не бъде упреквано в осъществяването на военни закононарушения, би трябвало да спре да бомбардира болниици. “ А в този момент нещо за Газа?
Когато Съединени американски щати изтезават хора в Гуантанамо или други мрачни затвори на Централно разузнавателно управление на САЩ, това се назовава „ засилен разпит “. Когато Израел прави етническо пречистване в Газа, това се назовава „ доброволна миграция “. Когато Съединени американски щати въоръжават терористи, те се назовават „ борци за независимост “ или „ умерени бунтовници “. Когато Съединени американски щати въоръжават и финансират нацистите в Украйна, обстановката е „ комплицирана “ и е разбираемо за какво украинците одобряват нацизма. Международният углавен съд може да повдига обвинявания и да арестува водачи от целия свят, само че не може даже да проверява американски закононарушения. Съединени американски щати заплашиха да арестуват съдиите от МНС и си дадоха правото да нахлуят в Хага, в случай че някой американец – даже боец – бъде задържан. Освен това – Съединени американски щати и НАТО били ли са в миналото отговорни за военни закононарушения? Никога. Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт призна в едно изявление, че американските наказания са умъртвили половин милион иракски деца, само че добави нехайно: „ Струваше си “.

Когато Съединени американски щати построяват 800 военни бази в 140 страни, става дума за независимост. По същия метод, когато НАТО продължава да се уголемява, логиката е, че суверенните страни могат да вземат решение каквото си желаят. Ако обаче има единствено слух, че Китай основава боен пост на Соломоновите острови или в Оман, Съединени американски щати полудяват, Байдън се обажда незабавно по телефона, а западните медии приканват Соломоновите острови да бъдат бомбардирани. Съединени американски щати имат доктрината Монро, която третира цяла Северна и Южна Америка като тяхна провинция, само че Китай и Русия нямат право да имат буферна зона, свободна от войски на САЩ/НАТО.

Израел може да има нуклеарни оръжия и да спре инспекторите на Организация на обединените нации, само че Иран не може да има нуклеарни оръжия.

Съединени американски щати могат да основават политически придвижвания на локално равнище или да поддържат сепаратисти в други страни за свалянето на демократично определени водачи – т.е. да провеждат цветни революции. Никоя друга страна обаче не може да се намесва в изборите или политиката на Съединени американски щати. Съединени американски щати могат даже да назначават водачи на други страни – като да вземем за пример, когато Съединени американски щати твърдяха, че Хуан Гуайдо е същинският министър председател на Венецуела, или когато Съединени американски щати сътвориха Тайван и твърдяха, че той е същинският Китай. Може ли Русия да назначава водачи в някоя от европейските страни? Разбира се, че не.

Помощник-секретарят на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд и посланикът в Украйна Джефри Пайът оферират бисквитки и (задкулисни) политически препоръки на украинските деятели на Майдана и техните водачи

Съединени американски щати приказват за независимост на словото, независимост на пресата, свободни избори и свободни политици, само че това е гигантска заблуда. Неотдавна основният изпълнителен шеф на Web Summit Пади Косгрейв беше уволнен за препращане в Туитър на сатирична публикация, която показва поддръжка за палестинците. Американски публицисти биват уволнявани за това, че са нарекли Израел страна на апартейда. Американските обществени медии са цялостни с някогашни чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ, ФБР и други организации на дълбоката страна, които се занимават с очевидна или софистицирана цензура – като демонетизация или сенчести забрани. Почти 100% от Конгреса са съпричастни към американските войни и империализъм.

В Съединени американски щати има еднопартийна система с две подправени партии, които се управляват от едни и същи олигарси и лобисти. Демократите и републиканците единствено се преструват, че се борят между тях по обществени въпроси.

Цялата Американска империя се основава на теориите на Гьобелс и концепциите на Оруел. Въпреки това всички техни неистини се повтарят от безчет уеб страници, списания, книги, телевизия, филми, документални филми, учени, политици, авторитетни персони в обществените мрежи и Уикипедия. Така лъжите се трансформират в истини и обстоятелства. Точно това се случва с израелско-палестинския спор.

Малко история

И по този начин, каква в действителност е повода за спора сред Израел и Газа? На първо място става дума за историята и битката за суверенитет. Произходът на този спор води началото си от декларацията Балфур от 1917 година, в която британците просто се съгласяват да дадат на лорд Ротшилд парче земя в Палестина, която по това време е част от Британската империя. В това писмо също по този начин се показва, че основаването на земя на еврейския народ не би трябвало да визира правата на съществуващото население – значима уговорка, която в последна сметка е подценена.

По-късно, през 1948 година е основан Израел и повече от 700 000 палестинци са прогонени от домовете и земите си. В идващите четири поредни войни със съседите си, Израел печели изрично и даже уголемява територията си. Така след Шестдневната война през 1967 година Газа и Западният бряг попадат под израелска окупация и заселнически колониализъм.

Затова, когато се приказва за „ решението за две страни от 1967 година “, се има поради нова палестинска страна, основана от Газа и Западния бряг. Това не е неприятна договорка за Израел, защото при нея той резервира 78% от първичната територия на Палестина. През 90те години на 20 век двете страни бяха доста покрай преустановяване на спора след споразуменията от Осло. Убийството на израелския министър-председател Ицхак Рабин обаче, единствено месец след знаковата договореност, докара до това, че Израел беше високомерен от крайнодесни политически партии.

Израелският министър-председател Ицхак Рабин (вляво) и палестинският водач Ясер Арафат се ръкуват при сключване на мирното съглашение сред Израел и палестинците във Вашингтон на 13 септември 1993

И в случай че преди земята и сигурността са били главните проблеми, в този момент естествените запаси и геополитиката заемат по-важна роля.

Следвайте парите

Не е изненадващо, че проклятието на петрола и природния газ е засегнало района. Непосредствено до Газа се намират към 10 залежи на петрол и газ, някои от които са в икономическата зона на Газа. Те съдържат ресурси от петрол или газ на стойност стотици милиарди долари. Това е тласъкът за прогонване на 2,4 милиона души от Газа.
Второ, съществува опция за създаване на канала Бен Гурион, който ще съперничи на Суецкия канал, като свързва Червено море със Средиземно море през залива Акаба. Най-краткият път би минавал през Газа.
И най-после, има съществени хрумвания за свързване на ОАЕ и Саудитска Арабия с израелското пристанище в Хайфа посредством железопътни линии, което освен ще заобиколи Суецкия накал, само че и ще трансформира Израел в транспортен хъб и геополитически значим център. Съвкупността от тези фактори направи етническото пречистване на Газа неотложно. Разбира се, хуманният, легален и прагматичен метод би бил Израел да си сътрудничи с палестинците и да се поделят облагите от сходни планове.

Палестинци бягат към южната част на Ивицата Газа по улица „ Салах ад-Дин “ в Бурейдж, Ивицата Газа, четвъртък, 9 ноември 2023

Катастрофална геополитика

Ако Съединени американски щати и Израел продължат с безмилостното етническо пречистване на Газа, резултатът ще бъде пирова победа. Ето за какво:
Съединени американски щати се пробваха да срутен Русия с прокси война по сходство на войната в Афганистан през 80те години на предишния век, където замениха муджахидините с нацисти и постановиха шокови наказания. Е, този ослепителен проект се оказа героичен неуспех. Съединени американски щати и Европейски Съюз са толкоз деиндустриализирани, че са доставили на Украйна единствено половината от обещаните муниции. Що се отнася до 155-милиметровите артилерийски снаряди – месечното произвеждане на такива на Съединени американски щати се употребява в Украйна за четири дни. По-лошото е, че Западът е изчерпал за доста години личните си ресурси от извънредно значими оръжия като „ Javelins “ и „ Stingers “.

Както и да го поясняват западните анализатори, провалянето на Америка в Украйна е ужасно предизвестие за съдружници като Япония и Филипините, които може би обмислят война против Китай.

С Газа Съединени американски щати се включиха в една дълга война на безсилие. Дори в случай че САЩ/Израел съумеят да прочистят етнически Газа в следващата Накба, на Западния бряг към момента има 2,7 милиона палестинци. И партизанската война ще продължи благодарение на групировки като Хизбула, която е доста по-мощна от Хамас. Освен това американските военни бази в Ирак и Сирия ще продължат да се сблъскват с изтощителни офанзиви от страна на голям брой бойни групировки. Това ще изчерпва американските запаси, които в действителност би трябвало да се съсредоточат върху Китай.

Загубата на американската „ мека мощ “ ще бъде забележителна през идващите години. Съединени американски щати изгубиха мюсюлманския свят, който от ден на ден ще се ориентира към Русия, Китай и БРИКС.

Заключение

Има единствено един жизнерадостен вид – мир сред Израел и Палестина. Разполагаме с нужната технология и фиатни пари, с цел да построим огромни градове, в които евреите и палестинците да съжителстват в мир и разцвет. Решението с две страни ще бъде и победа в региона на пиара за Израел, който по-късно ще може да откри дипломатически и стопански връзки с всички свои съседи, в това число Иран.

Американците би трябвало също по този начин да осъзнаят, че Pax Americana е към своя край. Правителството на Съединени американски щати, корпорациите и семействата потъват в задължения, а дедоларизацията се форсира в целия свят. Съединени американски щати са банкрутирали и дните им на финансови схеми са преброени. Китайският юан към този момент е надминал еврото в международната търговия. Въпрос на време е Саудитска Арабия и останалите страни от ОПЕК да стартират да продават нефт за юани. Краят на хегемонията на $ значи завършек на Американската империя. В региона на технологиите Китай напредва скокообразно макар американските наказания и софтуерни войни. В 37 от 44 сериозни софтуерни области Китай е изпреварил Съединени американски щати.

Опитите на Съединените щати да задържат Русия и Китай се провалят. Съединени американски щати имат единствено две благоприятни условия: или да бъдат виновна страна в зараждащия се многополюсен свят, като си сътрудничат с Русия, Китай и световния юг, или да се срутен безславно, до момента в който се пробват да удържат една умираща империя.

Инфо: sputniknews.in

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР